November 19, 2022

Filter za vazduh ~ pitanja i odgovori

P: Koji je najlakši način da osigurate da vaš motor radi ravnomerno i bez problema?

O: Vodite računa o vazdušnom filteru motora! Evo kratkih pitanja i odgovora koji će vam pomoći da ostanete u toku sa održavanjem vazdušnih filtera.

P: Šta radi filter za vazduh motora?

O: Vašem motoru je potrebna velika količina vazduha za pravilno sagorevanje. Filter pomaže da taj vazduh ostane bez prljavštine, buba i ostataka koji se mogu uvući u usisni sistem vašeg automobila. Začepljen filter može da dovede do sporog ubrzanja i može izazvati uključivanje lampice upozorenja motora. (Zar svako od nas ne mrzi kada se to svetlo upali?)

P: Da li znate na koliko često menjate filter za vazduh u automobilu?

O: Obično ga treba pregledati jednom godišnje ili na svakih 15.000 do 30.000 kilometara, ali to može da varira u zavisnosti od automobila i okruženja za vožnju. Ako često vozite po prašnjavom terenu ili neasfaltiranim putevima, možda ćete morati da ga menjate češće. Konsultujte uputstvo za upotrebu za detalje vašeg vozila. Nemate uputstvo za upotrebu? Nema problema! Naš mali servis će se za sve pobrinuti i rado postupiti po preporukama proizvođača za vaš automobil.

P: Kako ćete znati da je vreme da zamenite vazdušni filter motora?

O: Ponekad možete reći jednostavno gledajući. Otvorite haubu i pronađite kućište filtera za vazduh. Obično je to crna plastična kutija koja se nalazi pored motora. (Potražite tačnu lokaciju u uputstvu za upotrebu.) Otvorite ovo kućište, uklonite stari filter i vizuelno ga pregledajte. Ako vidite zagađivače između nabora, vreme je da zamenite vazdušni filter motora.

P: Postoje li različite vrste filtera za vazduh motora?

O: Da. Papirni filteri su najčešći, ali su dizajnirani da budu za jednokratnu upotrebu. Filteri od gaze se mogu očistiti i ponovo koristiti, što dovodi do nižih troškova tokom vremena. Proverite uputstvo za upotrebu koje će vam pomoći da izaberete pravu zamenu filtera za vazduh motora ili prepustite sve naši mehančarima u malom servisu.