November 19, 2022

KOLIKO ČESTO MENJATI FILTER ULJA?

Ovu najavu objavljujemo podebljanim slovima jer dok vozači često (i veoma mudro) obraćaju veliku pažnju na svoje motorno ulje, ponekad ne razmišljaju mnogo o filteru za ulje. Ne menjati filter za ulje na vreme može biti velika – a možda čak i skupa greška.

Da bismo razumeli zašto je filter za ulje neopevani heroj vašeg vozila, hajde da se vratimo i pogledamo šta radi. Jednostavno rečeno, pomaže da motorno ulje ostane čisto. To zvuči jednostavno, ali je neophodno. Evo zašto:

Motorno ulje podmazuje pokretne delove motora. Pomaže u sprečavanju oštećenja, trenja i prevremenog habanja. Takođe, kada se delovi motora kreću bez otpora i zahtevaju manje sile, možete videti povećanje efikasnosti goriva.
Kako ulje cirkuliše, ono sakuplja zagađivače koji mogu oštetiti delove motora.
Motorno ulje takođe odvodi deo toplote i pomaže da vaš motor donekle hladi.
Filter je dizajniran da uhvati male, tvrde čestice koje ulje sakuplja dok prolazi kroz motor. Ovi ostaci mogu istrošiti delove motora. Takođe može da zgusne ulje do te mere da ne teče glatko i da ne može da radi kako bi trebalo. Dakle, sada se vraćamo na veliko pitanje: koliko često menjati filter za ulje?

VEĆINA PROIZVOĐAČA VOZILA PREPORUČUJE ZAMENU FILTERA ULJA PRI SVAKOJ PROMENI ULJA

To ima smisla, zar ne? Ako zamenu filtera za ulje učinite deo vašeg režima zamene ulja, to osigurava da:

  • Sveže novo ulje neće teći kroz prljav filter.
  • Nećete zaboraviti da zamenite filter.

Zašto se oslanjati na svoje pamćenje kada možete da računate na mali servis Beograd®? Svaka zamena ulja kod nas u malom servisu uključuje novi filter za ulje.

Šta se dešava ako preskočite zamenu filtera za ulje? Kako ćete znati da li je vašem filteru potrebna zamena pre sledeće promene ulja?

Evo pet uobičajenih simptoma lošeg filtera za ulje:

Nedostatak performansi motora. Ako motor ne povećava brzinu kao što obično radi, ili se akcelerator oseća kao da ne radi kako treba, možda imate prljavo ulje koje pokušava da teče kroz začepljen filter. Vožnja na ovaj način može dovesti do oštećenja motora, što onda može dovesti do skupih popravki.
Prskanje motora. Kada ulje ne može da teče onako kako bi trebalo, vaše vozilo možda neće održati brzinu koju želite. Čak i ako se ovo dešava samo povremeno, trebalo bi da dovedete svoj automobil, kamion, minivan ili SUV kod nas u mali servis.
Metalni zvuci iz motora. Znaš onaj zvuk brušenja od kojeg se naježiš? Možda vaš motor vapi za pomoć! Kada začepljen filter ometa protok ulja kroz motor, nema adekvatnog podmazivanja i metal se brusi o metal. Ovo je ozbiljan problem. (Stvarno ozbiljno!) Odmah odvezite svoje vozilo na servis. Problem na koji zvuk struganja ukazuje može biti relativno pristupačno rešenje ako se rano uhvati. Ali ako se nastavi, možda ćete se naći sa vozilom u radnji i velikim računom za popravku.
Prljavi auspuh. Crni ili smrdljivi dim nije samo loš za životnu sredinu, već je i pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim vozilom.
Pad pritiska motora. Ako vaš automobil ima digitalnu kontrolnu tablu, možete očitati pritisak ulja na instrument tabli dok vozite. Obično pritisak ulja neće mnogo varirati dok se krećete. Nagla promena pritiska može ukazivati na problem.

IZBOR NOVOG FILTERA ZA ULJE

Možda ste iskusili jedan od pet simptoma lošeg filtera za ulje. Ili je možda vreme za vašu redovnu zamenu ulja. U svakom slučaju, potreban vam je novi filter za ulje.

Filtere za ulje možete pronaći u većini prodavnica auto delova, benzinskih pumpi i u automobilskom delu robnih kuća . I, možete naručiti jedan onlajn sa nekoliko klikova. Ali samo zato što su filteri za ulje pristupačni i dostupni ne znači da nisu važni. Odabir pravog filtera može pomoći da vaše motorno ulje ispuni sve što je potrebno da vaše vozilo radi glatko i čisto.

Kada dođe vreme da promenite filter za ulje, pogledajte uputstvo za upotrebu za preporuku proizvođača. Šta ako vaš proizvođač preporučuje više od jedne vrste filtera? Ili šta ako ne možete da pronađete svoj priručnik? Nema problema!

ŠTA SA SINTETIČKIM I FILTERIMA ULJA VELIKE kilometraže?

Kao što vozači mogu da biraju između različitih motornih ulja, danas postoji i izbor filtera za ulje. Pored konvencionalnih filtera, sada možete odabrati sintetičke filtere ili filtere velike kilometraže. Svaki ima svoje prednosti:

Sintetički filteri. Iako se glavni proizvođači ulja slažu da ne morate da koristite drugačiji ili poseban filter za ulje sa sintetičkim uljem, to je nešto što biste možda želeli da razmotrite. Filter za sintetičko ulje je projektovan da radi sa sintetičkim motornim uljem i obično ima duže, veće telo od konvencionalnog filtera, što ukazuje na veći kapacitet.
Filteri velike kilometraže. Pošto neki proizvođači novih automobila preporučuju duži interval između zamene ulja (u nekim slučajevima i do 10.000 km), filter ulja sa velikom kilometražom može biti dobra investicija. Filteri velike kilometraže rade bolje duže jer su napravljeni od nadograđenih materijala.

Leave A Comment